SAKAIDA KAKIEMON XV – JAPANESE POTTER

De tentoonstelling ‘Azië’ in het Rijksmuseum liet zien hoe Japans design in Nederland werd geïntroduceerd door de VOC in de 17de eeuw.

Een van de specialiteiten waar de Nederlandse elite direct van hield, was het kostbare, luxe porselein van Kakiemon. Dit werd al snel bevoordeeld ten opzichte van het Chinese porselein. Nu brengt de viering van 400 jaar porselein in de Japanse Arita regio, de 15e generatie, Sakaida Kakiemon, naar Amsterdam en Lloyd Hotel.

Dit jaar vieren we de Japans-Nederlandse connectie. Wat kunnen we volgens u van elkaar leren?

Ten eerste is het belangrijk om te erkennen dat we 400 jaar geleden al deze stukken porselein maakten. En de Nederlanders met hun traditie van handel, brachten ze naar Europa. Natuurlijk zijn beide landen sindsdien veel veranderd, en we moeten rekening houden met wat de verschillen zijn om samen verder te gaan. In mijn geval moet ik nadenken over hoe we een nieuwe Kakiemon-stijl kunnen aanbieden, in lijn met de traditie die past bij de huidige manier van leven. Ik denk dat dat mijn taak is: de essentie van de traditie behouden en nieuwe dingen creëren.