LAXMI NARAYAN TRIPATHI – TV CELEBRITY, PRIESTERES AND SOCIAAL ACTIVISTE

Elke 12 jaar wordt Kumbh Mela, ’s werelds grootste religieuze bedevaart, gehouden. Miljoenen Indiase pelgrims dalen af naar Ujjain om er te baden in de Shipra rivier. In 2016 sluit een transgender (hijra) congregatie zich voor het eerst in de geschiedenis aan bij de pelgrimstocht met als hogepriesteres danseres, reality TV-ster en sociaal activiste Laxmi Narayan Tripathi.

Zoals de meeste revolutionairen is Laxmi dominant aanwezig. Deze houding heeft Laxmi goed gediend, niet alleen tijdens fotoshoots (waar ze in uitblinkt) maar ook tijdens bijeenkomsten op hoog niveau bij de Verenigde Naties. In 2008 presenteerde ze hier de benarde situatie van seksuele minderheden en claimde ze de allereerste Aziatische Pacific transgender vertegenwoordiging op de vergadering. Meer recentelijk werd ze opgeroepen voor een bijeenkomst van de Verenigde Naties over hiv/aids door UNAID over de problemen rond de ziekte.

“Ik ben geboren om voor mensen te zorgen”, zegt ze. “Ik eis transgender rechten terug, de Indiase cultuur heeft transgender-, lesbische en homoseksuele mensen nooit gediscrimineerd. Het was een moraal die door de Britten in onze samenleving werd geïntroduceerd”.

Een deel van deze terugwinning gaat over het veranderen van wat Laxmi de ‘onzichtbaarheid’ van de transgendergemeenschap noemt. Het grootste obstakel om de gemeenschap zichtbaarder te maken is het gebrek aan inclusie, zegt ze: “Beleidsmakers kunnen niet in kamers zitten en het beleid voor de transgendergemeenschap zonder ons bepalen”. Ook kunnen transgender-debatten niet op het niveau van transgender-badkamers blijven zoals zij stelt: “een goed werkgeversbeleid voor de transgendergemeenschap”. Ze benadrukt: “Het belangrijkste is het grondwettelijk recht, de fundamentele mensenrechten kunnen niet worden ontnomen”.