GESCHIEDENIS
De geschiedenis van Lloyd Hotel
De geschiedenis van Lloyd Hotel
Scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd bouwde Lloyd Hotel langs de IJ-oever, waar vandaan haar schepen vertrokken. In het hotel konden 900 landverhuizers tegelijk slapen. Bij de opening in 1921 kreeg het een enthousiast onthaal in de pers, die het prees als het meest luxueuze landverhuizershotel van Europa. Architect Evert Breman ontwierp een eclectisch gebouw, waarin allerlei bouwstijlen worden gemengd.
Emigranten arriveerden bij het naastgelegen Quarantainegebouw, waar ze een medische keuring kregen en onder de douche gingen. Ze verbleven een aantal dagen in Lloyd Hotel voor ze de overtocht maakten. De GGD maakte in 1924 een film over deze procedure. Als de rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd in 1935 failliet gaat, wordt het gebouw in gebruik genomen door de gemeente Amsterdam. Daarna heeft het gebouw veel verschillende functies: als opvanghuis voor vluchtelingen, een Duitse gevangenis, huis van bewaring (voor volwassenen en later ook voor minderjarigen) en in de jaren ’90 als kunstenaarsatelier.
In het originele trappenhuis is een permanente tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van Lloyd Hotel. Terwijl je de trap oploopt in een van de originele trappenhuizen, ontvouwt zich deze geschiedenis in objecten, foto’s en brieven. De tentoonstelling is opengesteld voor iedereen en is vrij toegankelijk.
In 2019 maakte Jan Rothuizen een tekening van de geschiedenis van het Lloyd Hotel. Deze is te zien bij de liften op de begane grond.